Wednesday, June 28, 2006

Det nära och kära, här och nu

Det är ett bekymmersamt men ovedersägligt faktum att våra valrörelser handlar om frågor av tämligen omedelbar och påtaglig betydelse för medborgarnas liv och arbete – inte de långsiktiga. Valrörelser begränsas också främst till att handla om frågor som kan avgöras i riksdag, i Rosenbad eller i kommunalhus. Det nära och kära, här och nu.

Men villkoren för oss medborgare i Sverige påverkas och bestäms i växande grad av de vidare sammanhang i vilka Sverige – liksom andra nationer – utgör en mindre del. Vi är en liten spelare.

Globaliseringen ökar snabbt detta vårt ömsesidiga beroende av vad andra gör och hittar på – men också vice versa. Sveriges ekonomi och handel är beroende av världsekonomi och världshandel. Doha-rundans sammanbrott är ett bakslag för frihandelns framtid, framför allt på jordbrukets område. Mellanösternkriget destabiliserar oljeförsörjning och driver nu oljepriserna mot USD 100 per fat. USAs katastrofala misslyckanden i Irak och Afghanistan har i grunden skadat tilltron till att västliga demokratiska modeller skulle stabilisera snarare än att – som nu - radikalisera den muslimska världen.

Samtidigt skiftar alltmer det ekonomiska initiativet över mot Kina och Indien, som ”runner-ups”. De står för 35 procent av jordens befolkning. Inom överskådlig tid kommer Kina ikapp den amerikanska ekonomin. Dess efterfrågan på mat, råvaror och energi håller priser och högkonjunktur igång. Den asiatiska tillväxten pressar de egna men också världens energi- och vattentillgångar.
Det är bara de okunniga eller de av kortsiktiga ekonomiska och politiska intressen förblindade som idag förnekar den pågående globala klimatförändringen. Den är ett barn av världens ekonomiska tillväxt och teknologiska struktur. Våra bilar och husuppvärmning är bland de ymnigare källorna av växthusgaser.

Sommaren 2006 kommer återigen att på många håll i världen bli den varmaste som uppmätts. Europa och USA är hårt drabbade. Elnäten förmår inte möta behoven av kraft för luftkonditionering. Det är inte bara i Gaza, Libanon och Irak som elförsörjningen till stora delar är utslagen. Också London, New York och San Fransisco har drabbats av ”black-outs” – svikt i elförsörjningen.

Den globala uppvärmningen hänger samman med våra livsstilar, teknologian-vändning, tillväxtambitioner, energiförsörjning, odlingsmetoder, produktions- och transportmetoder. Vi har lokalt låtit samhällena växa fram till en sammansatt global helhet: ett sammanhängande, sinsemellan beroende system av mänsklig aktivitet.
Detta låter sig inte förändras i en handvändning.

Klimatfrågan blir den alla kategorier viktigaste politiska frågan i vår livstid. Det är om denna, och med de därmed sammanhängande miljö-, sociala- och ekonomiska frågor som valrörelsen borde handla om för att bereda den politik som kan påverka i globala sammanhang i FN, WTO, EU, G8, Kyotoprocessen.

Det nära och kära – i Orsa, Leksand eller Söderbärke – påverkar vi bara till en del i kommunalhus och via dalabänken på Helgeandsholmen. Vi väljare måste nå långt längre ut i beslutsprocesserna med våra värderingar och kunskap.

I Dalarna har vi visat att vi kunnat bygga ett förhållandevis hållbart och anständigt samhälle. Vi har kunskap och erfarenheter att dela med oss för den stora omställning som förestår.

Professor James Hansen, The Goodard Institute vid NASA, gav oss vid Tällberg Forum en tidsfrist på tio år inom vilken vi måste gå till kraftfull handlingför att ha möjlighet att undvika att jordens medeltemperatur skulle öka med närmast katastrofala 2-3 grader.

Därför vill jag fråga de dalapolitiker som står som första namn på sina partiers listor:

1) Vad är Din personliga bedömning av klimatfrågans vikt och allvar?
2) Vad är Dina förslag till praktisk politik och åtgärder?

Bo Ekman