Sunday, June 11, 2006

Kina visar stor politisk insikt

Den akut viktigaste frågan både för oss alla och envar är hur vi skall kunna förena stabilt klimat, trygg livsmiljö med bibehållen ekonomisk tillväxt och välfärd. Viktiga ekologiska balanser är destabiliserade genom de senaste 150 årens eskalerande mänskliga ekonomiska aktivitet. Den engelske toppekonomen Sir Nicholas Stern har på uppdrag av den engelska regeringen gjort en detaljerad genomgång av de ekonomiska konsekvenserna av den pågående uppvärmningen av jorden
(se www.sternreview.org.uk). Slutsatsen är glasklar: vi går in i en global depression om vi inte handlar snabbt och drastiskt. Vi är piskade att minska utsläppen av växthusgaser, spara energi, utveckla förnybara energikällor. I Sverige ligger vi hyggligt framme men vi är i högsta grad beroende av andra länder, främst USA och Kina.

Kinas officiella tillväxt är 9,5 %. Den verkliga ligger på 11-13 %. Ingen vet riktigt, men det ledande kinesiska forskare och politiker i centralregeringen vet är att mirakeltillväxten inte är hållbar.

President Hu Jintao och delar av regeringen försöker dämpa tillväxten, men provinsregeringar saboterar direktiven. Därför fängslades för en tid sedan Shanghais mäktige borgmästare. Fler arresteringar är att vänta. Korruptionen är länkad till investeringar, kontrakt och tillståndsgivning. Lägre tillväxt betyder mindre pengar i politikernas och administratörernas plånböcker.

Kinas miljö och ekologiska system befinner sig till dels i bedrövligt skick. I storstäderna är sikten ett par hundra meter. Trafiken i Beijing är outhärdlig, luftföroreningarna giftiga. Kina lider stor brist på vatten. På många håll är bristen akut, som i somras i Sezuan. Vattnet tog slut under en hetta och torka som inte finns i mannaminne. I regioner i norr har 80 % (!) av grundvattnet försvunnit. Vissa floder når inte längre havet. Skogsskövlingen får jordar att erodera. Ökenutbredningen är snabb. Bara sedan maj i år har 32 miljoner hektar (två tredjedelar av Sveriges yta!) odlingsbar mark ödelagts av två väldiga orkaner. Mellan 5-10 miljoner människor har fått tillvaron sönderslagen.

Kina ser just nu om sitt hus. Man säkrar tillgång till olja, gas, mat, mineraler, gummi över hela världen. Man har gott om pengar, arbetskraft och köpkraft. Men man har ont om de ekologins tjänster som krävs för all slags produktion - vatten, mark, luft och energi. Som vi alla vet går det inte att producera någonting ur ingenting.

När jag träffar toppstudenterna på Beijinguniversitetet (# 1 i Asien) får jag fullkomligt klart för mig att de vet och förstår vad som händer. De bär alla med mig sina berättelser från sina hemorter. De har både vetskapen och vetenskapen. Nu tänker de sig ett annat Kina, byggt på ekologiska villkor. Därför sitter de av en lång fredagskväll i samtal om klimatfrågan och globalisering. Det händer inte ofta vid svenska högskolor.

Jag besökte Kina för några veckor sedan på inbjudan av olika myndigheter därför att man vill att Tällberg Foundation skall organisera ett Forum i Kina i anslutning till olympiaden år 2008, om strategier för att bekämpa den globala uppvärmningen. Man gillar vår form för att bygga kunskap och utveckla idéer. Det återstår att se om det praktiskt går att ordna. Om så, stärks banden ytterligare mellan våra bygder och det största landet på jorden. Mig synes att det idag är just Kina och England som har den tydligaste politiska insikten i den globala uppvärmningens obehagliga konsekvenser.

Bo Ekman