Friday, July 7, 2006

Här i dalarna

Under en kväll, i ett benådat ögonblick förenades tretusen människor – deltagande i Tällberg Forum från 65 länder och några tusen från runt Siljan – i en upplevelse av gemenskap i att vara människa i en hotad natur.

Inte någon som var där på Tällbergsstranden kommer att glömma de starka och djupa sinnesintrycken denna kväll. Den var formad som en ceremoni och tacksägelse till Moder Jord och de fyra elementen: marken, luften, vattnet och elden (energin). Utan dessa, alla ändliga tillgångar kan intet produceras. De är alla samhällens grundval. De är förutsättningarna för all ekonomi, arbete och välfärd. Ur intet kommer intet.

Detta var huvudskapet i Oren Lyons tacksägelse, framförd i full ornat. Han är överhuvud för Onandaganationen – indianstamma i nordöstra Amerika. Där fanns också samer från Sverige. De har, sade de, det gemensamt med alla ursprungsbefolkningar erfarenheter av den vite mannen och den moderna, västliga civilisationen som ”exploatör och tagare”.

Siljan låg stilla. Kvällssolen bröt genom molnstrecken vid horisonten. Tjugotvå kyrkbåtar rodde an från Laknäs. Skyldrade årorna. Tjugofem kom och horn och näverlurar ljöd över vattnet. 100 spelmän och trummor på stranden svarade. Pilbågsskyttar tände en kase på en pron ute på vattnet. Stranden kantades av eldar. Genom ett dimmoln kom vikingaskeppet Bjork från Sollerön. Agneta Stolpes kulning hördes vida över vattnet när hon förde i land budkavlen, som nu sprids över jorden. Kaveln går som i gamla tider när fara är på färde.

Sedan drogs kyrkbåtarna upp på Tällbergsstranden. Det dräktklädda folket intog scenen och en bild togs som skall minnas om denna kvällens magi.

Få var de som inte rördes i sin själ av naturens överväldigande storlek, historiens djup och människans förmåga till visdom. Denna kraft måste vi mobilisera för kampen att skapa en uthållig balans mellan tillväxt, energiproduktion och miljö för generationer framöver.

Om detta lyckas beror inte bara på alla er som var med på Tällbergsstranden den 28 juni. Det beror på alla er som läser den här texten och all de ni kan inspirera.

Forskarnas och deltagarnas vittnesbörd från runt jorden vid Tällberg Forum redovisar en entydig slutsats. Klimatförändringen har tagit fart. Det är allvar nu. Men vi kan fortfarande mildra, om än ej helt hejda effekterna. Men det krävs handling NU.

Det var med den insikten man for hem från Tällberg Forum.

Här i Dalarna har vi en av världens bästa samhällen. Vi hade starka budskap och bidrag att ge. Men vår framtid beror av andras handlande och vårt ledarskap.

Svensk politik måste ut ur Almedalen och in i den globala verkligheten.

Bo Ekman