Friday, July 28, 2006

Nya naturstigar

Ibland kan jag tycka att turismen runt Siljan blir alltför färdigpaketerad, alltför produktutvecklad, alltför nischad, alltför målgruppsanalyserad.

Besökarna möts av och de slussas in i ett stort och rikt utbud av iordningsställda ”upplevelser”, ibland i rent av industriell skala. De hålls vid den turistiska allfarvägen från Clas Ohlson i söder till Orsa Grönklitt i norr. Stråken.

Det är ett grundläggande mänskligt behov att samlas och göra saker tillsammans: att skida Vasaloppet tillsammans med 15.000 andra, att se Majstången resas tillsammans med 20.000 andra i Sammilsdal, att se Robert Wells tillsammans med 50.000 andra, att se hockey i fullsatta arenor, att göra cruising i Rättvik tillsammans med 4-5.000 andra V8-or, att åka go-kart på Sommarland med 1.000 andra barn.

Men den stora kollektiva, gemensamma upplevelsen måste paras med den unika och individuella. Att själv upptäcka och skapa – utan att ”verktygen” är tillrättalagda – sätter djupare spår. Stannar längre i sinne och minne.

Riksväg 70 mellan Leksand och Rättvik är i denna tid en kompakt orm av bilar. Om jag bryter av, in på en byväg mot Vargnäs, Bergsäng eller Plintsberg glesnar trafiken. Om jag sen ställer bilen och tar vandringsleden upp på Knytberget och sen bort mot Bastberg blir jag alldeles ensam med hallon, blåbärsris och utsikter över berg och Siljan. Var tog alla de människor vägen som for hit till Siljansbygden för att uppleva dess natur och skönhet?

När vi arrangerar Tällberg Forum, som också är ett stort evenemang mot 430 deltagare, har vi funnit att just naturstigar i spännande terräng och övernattningar under bar himmel på Vaverön eller på Skinnaråsen blir de upplevelser av Siljanstrakten som blir starkast, sätter sig djupast.

Vår unika allemansrätt gör vår natur tillgänglig för alla och en var; en nedärvd demokratisk rättighet.

Det är förvisso viktigt att nya turistmål och produkter utvecklas. Besöksnäringen ger tillväxt och jobb. Turistjobben går inte att flytta till Kina. Men besöksnäringen får inte bara utvecklas mot de storskaliga och hårt stylade/standardiserade upplevelserna. Den måste också lägga tillrätta förutsättningarna för besökarna att söka den alldeles egna, unika erfarenheten av vad den fantastiska Siljansbygden kan ge.

Bo Ekman