Friday, April 11, 2008

Välsignade oro

Jag körde i måndags från Sausalito över Golden Gate-bron in mot San Francisco. Bilkön blev plötsligt helt igenkorkad; flera filer avstängda. Ute på bron ser jag tre människor högt, högt uppe längs vajrarna. De har fått upp banderollerna: Befria Tibet, En värld En dröm.

I luften hängde helikoptrarna tätt. Flygplan släpade Tibets flagga över staden. Den olympiska facklan var på väg. I tisdags talade Desmond Tutu och Richard Gere på United Nations Plaza i San Francisco och hundratusen var ute på gatorna i protest mot eller i försvar för spelen och Kina.

Men San Franciscos borgmästare gav efter för kineserna och ändrade radikalt sträckningen för facklans väg, därtill tvingad av kinesiska intressen. Vi kan vara fullkomligt säkra på att San Franciscoborna inte kommer att vara lika underdåniga mot sin borgmästare som svenskarna mot sin regering, som beredvilligt lät president Hu Jintao göra sitt statsbesök här i juni utan att ge en enda intervju eller möta pressen i en enda presskonferens. "Kineserna tog helt enkelt över" berättade en centralt placerad källa. Reinfeldt borde faktiskt svara med samma mynt under sitt besök.

En vän som arbetar med både säkerhetsfrågor och amerikansk-kinesiska relationer berättar att den amerikanska olympiska truppen kommer att ta med sig all mat och dryck från USA till Kina i rädsla för att den kinesiska kosten är överpreparerad med hormoner och medel som otillåtet stimulerar prestationer. Något för Susanna Kallur och Stefan Holm att fundera över.

Jag var i Sausalito för att träffa Paul Hawken, entreprenör och miljöaktivist. Han har just givit ut boken "Den välsignade oron" (The Blessed Unrest), Den handlar om den politiska kraften hos de miljoner miljö- och medborgarrörelser runt jorden från Kina till USA, som genom kunskap, engagemang och aktivism är på väg att skapa en ny global demokratisk kraft. Jag kunde inte ha fått en kraftfullare illustration till hans teser än incidenten på Golden Gate-bron. Några få aktivister fick stormakt och myndigheter att i hemlighet flytta facklans väg till gator långt från demonstranter!

Ett är säkert. De olympiska spelen i Beijing - och facklans väg dit - kommer att bli en utdragen prövning. Ansvaret är ytterst den Internationella Olympiska Kommitténs som i sin politiska naivitet gjorde valet av Kina som värdland och för fackeltåget.

Här i Dalarna finns också sedan sekler denna hälsosamma brist på respekt för överhöghet, grundad i byalag och självbestämmande. Jag berättade för Paul Hawken om vår beskärda del av välsignad oro.

Bo Ekman

för © Dalarnas Tidningar, 14 april 2008

Länk till artikeln