Tuesday, April 15, 2008

Tällberg Forum – en mötesplats för alla

– Jag tror inte att folk som bor runt Siljan förstår hur stort det här är. Orden kommer från Hans Jensen i Tällbergs byalag. Vad han försöker beskriva är det faktum att många av världens mäktigaste män och kvinnor faktiskt befinner sig i Dalarna och Siljansbygden en kort junivecka i sommar.

– Ta chansen och vara med på forumet, det är berikande och ger en insikt om hur saker och ting hänger ihop, säger Jensen, som varit med under flera år och fått vänner och minnen för livet.

Världen samlas i Tällberg mellan 25 och 29 juni. Vadådå säger någon, vad berör det mig? Tänk om detta istället hade varit en filmfestival med världens bästa skådespelare samlade, eller ett VM i någon av de mer folkkära idrotterna, ja, då hade folk med all säkerhet vallfärdat till Tällberg från hela Sverige. Det är lätt att inom de egna gärdesgårdarna; varför prioritera ett globalt möte mitt i sommaren när gräset ska klippas och middagen ska stå på bordet till familjen klockan sex?

Några viktiga fakta att veta, som kanske kan få oss ”vanliga” att ändra oss: Tällberg Forum är ett mycket speciellt evenemang som faktiskt kan visa upp att det går att samtala över gränserna om de stora frågorna, och detta under informella och avspända former. Det har Tällberg Foundation, en internationell ideell stiftelse med bas i Tällberg och Dalarna, lyckats med ända sedan 1981. Idag rankas detta forum som ett av världens få verkligt globala sammankomster som arbetar för helhetens bästa.

Till Sverige, Dalarna och Tällberg kommer gäster som lever i vitt skilda världar men ändå kan mötas just under Tällberg Forum, och mot alla odds befrukta varandras idéer. Eller som Tällberg Foundation uttrycker det; ”vi hjälper beslutsfattare från hela världen att fördjupa och vidga sin förståelse för globala omvärldsförändringar”.

Alla är viktiga
För den ”vanliga” människan – vi som tillhör det vanliga klientelet och som varken är president eller professor – erbjuds flera möjligheter att ta del av innehållet och budskapet.
– Den lokala förankringen är mycket viktig. Vi arbetar så mycket vi kan för att öppna upp forumet. Alla plenarsessioner kommer att vara öppna för allmänheten och är gratis att lyssna på, säger Caroline Stiernstedt Sahlborn på Tällberg Foundation. Vi strävar efter att få en bra och öppenhjärtig stämning där både deltagare, familjemedlemmar, volontärer och andra ska känna sig välkomna och delaktiga i forumet. Vi vill särskilt nämna den konsert vi arrangerar den 25 juni klockan 20.00 i Siljansnäs kyrka. Miljöminister Andreas Carlgren inleder och klockan 20.00 börjar konserten ”I samspel med naturen” med bland annat The Real Group. Vi hälsar alla välkomna till denna konsert som vi tror kommer att bli lika omtyckt som förra årets konsert i Leksands kyrka.

Caroline menar att det är först då man lyckas skapa en bra och varm stämning som man får en ny form av dialog som är mer öppen och kreativ. Hon menar att Tällberg som by skapar optimala förutsättningar för detta, jämfört med att till exempel anordna en konferens på ett hotell i en storstad. Det är helt enkelt en unik miljö som Tällberg erbjuder.

– Kulturinnehållet spelar en oerhörd central roll liksom möjligheten för delegaterna att ta med sig sin familj. Kommer du till en plats där du och din familj mottas personligen och blir behandlad som en individ vet vi att det är personerna som kommer fram och inte titlar eller en formella yrkesroll. I Tällberg forum är vi mer intresserade av vad du som person har att säga och vilka tankar och insikter du har.

Chans att utvecklas
Hans Jensen har upplevt forumet på nära håll i många år. Han ingår i den lokala volontärstyrkan från byn om 1 personer( kolla Saras svar) som arbetar under forumet. Han berättar att man i vinter har startat en studiecirkel i miljöarbete, som ett direkt resultat av inspirationen från förra årets forumdagar.

– Många kanske inte orkar lyfta blicken och ta till sig de här frågorna, men för oss som deltagit på forumet kändes det naturligt eftersom miljöfrågorna är en central mötesfråga, vi fick den avgörande kicken att ta tag i miljöbiten. Hans hoppas att årets forum ska bli det mest välbesökta hittills av ”vanliga människor”, på så sätt utvecklas inte bara individen utan även vår närmiljö.

– Jag är väl aldrig så stolt över vår bygd som efter ett forum i Tällberg. Det är i mötena med andra människor och kulturer jag förstår hur fantastiskt vackert vi lever i den här bygden. De insikter jag fått har förändrat mig som människa, säger Hans Jensen och berättar om alla de spontana möten som sker under forumet.

– Det är kolossalt annorlunda att komma de här människorna så nära, du vet aldrig vem du möter, det kan vara alltifrån Desmond Tutu till Maud Olofsson. Till skillnad mot alla andra platser i världen kan gästerna röra sig ganska fritt vilket skapar många spontana möten. Jag känner att man verkligen växer genom närvaron och det viktiga budskapet. Mitt råd är att boka in en dag eller två, kom hit, se hur det fungerar och känn atmosfären. Sedan finns det också flera musik- och kulturinslag som berikar. Frågan om hur vi ska kunna leva tillsammans på denna jord är en fråga som berör alla, inte minst oss som bor runt Siljansbygden.