Monday, March 17, 2008

Finge jag rösta blev det Obama!

Den amerikanska valkampanjen handlar först och främst om finanskrisen och ekonomin. Miljö, klimat, och även Irakkriget får stå tillbaka. De globala frågorna är lika framstående som i en svensk valrörelse. Men också debatten om de demokratiska presidentkandidaternas valkampanjer och konkurrens är intensiv, upphetsad.

Den amerikanska finansmarknaden är svårt sargad. Några säger till och med att den är knäckt: fortsatt sjunkande huspriser - hittills över tio procent, överbelånade värdepapper av alla fantasifulla slag, enorma kreditförluster i banksystemet och i finansbolag, lågt hushållssparande knäcker amerikanernas tilltro till framtiden.

Detta späds på av oljepriser över 100 USD/fat, bensinpriset "all time high", snabbt ökande priser på alla slags grödor - inte minst vete (+100 procent!) - och råvaror. Inflationen är oss hack i häl. Insiktsfulla och erfarna bedömare har rädsla i blicken. Oron för en både överbelånad och underbalanserad ekonomi med gigantiska handelsunderskott, inte minst med Kina. Dollarn faller. Irakkriget kostar nu tolv miljarder dollar i månaden. Dubbelt upp mot för fem år sedan. Notan är uppe i över 2 triljoner dollar! Fritt fall eller mjuklandning? Mycket talar för det förra. Detta är precis vad världen inte behöver när ännu större gemensamma problem skall lösas. Den amerikanska och europeiska centralbanken pytsar nu in 200 miljarder dollar i ny likviditet i bank- och finanssystemen. Vi får hoppas det hjälper.

Världen behöver ett engagerat och principfast amerikanskt ledarskap. Hanteringen av Irakkrisen, finanskrisen och klimatkrisen har skadeskjutit förtroendet. Vi behöver det bästa av vad USA kan prestera och mobilisera för att lösa de gemensamma problem som nu har global räckvidd. De berör oss alla.

Vem är den presidentkandidat som kan ge oss tillbaka ett ledarskap av den moraliska kraft som Jefferson, Lincoln, Wilson, Roosevelt och Kennedy stod för? McCain, Clinton, Obama, Gore?

Finge jag rösta så bleve det Barack Obama med rötter i Kenya, Hawaii och Illinois.
Han förkroppsligar den mångfald som världen är.

Bo Ekman
för © Dalarnas Tidningar, 3 mars 2008

Länk till artikeln