Friday, November 2, 2007

Replik, SvD

Stig Göthe, Bo Normark och Christer Asplund (SvD Brännpunkt 25/10), ta en titt på bilden här intill. Den visar en i svenska medier orapporterad verklighet: tusentals skogsbränder i Bolivia och angränsande länder.

Inte moln utan rök täcker stora delar av kontinenten. Katastrofen i södra Kalifornien är liten i jämförelse.

Brandmännen vi får se i tv-rutan bekämpar – med modernaste teknik – symptomen på den globala ekosystem- och klimatkrisen. Sydvästra USA genomlider sedan decennier vad som nu kommit att kallas ”The Perfect Drought”.



Utgångspunkten för en saklig diskussion om ekosystemkrisen kan inte vara den svenska elkraftsnäringens intressen. Den måste ha sina utgångspunkter i dels det dynamiska vetenskapliga kunskapsbyggandet, dels i de faktiska politiska realiteterna.

Stern-rapport och IPCC-data är redan förbisprungna av nya insikter, som i och för sig förutsetts av forskare som Flannery, Hansen, Lovelock, Schellnhuber och Rockström.

Min övertygelse, förmedlad i min artikel på SvD Brännpunkt 21/10, är att de politiska realiteterna i dagsläget omöjliggör en för planeten rationell överenskommelse.

Detta är inte att vara pessimist. Men det är att föra fram en analys och slutsats som går emot rosenröd teknikoptimism.

Både vindkraft och eldrivna hybridbilar måste som ni nämner finnas med i lösningsmixen, men de kommer att spela en underordnad roll. Enligt den senaste rapporten från International Energy Agency står vindkraften för 0,064 procent av den globala energimixen (2004).

Prognosen är att produktionen av hybridbilar ska nå 7,5 miljoner år 2020. Världens totala fordonsflotta, allt inräknat, är i dag nära två miljarder! 79 procent av världens energi kommer ur fossila bränslen. Denna realitet kommer inte att förändras över en natt.

Vårt beroende av koldioxid- alstrande energiproduktion växer. Två nya koleldade kraftverk byggs i veckan. Detta spär på den klimatkris som nu har gått in i, för att citera Al Gore, ”a state of emergency”.

Utan realism och insikt hos ansvariga intresseorganisationer finns verkliga skäl för pessimism.

BO EKMAN Tällberg Foundation