Tuesday, November 6, 2007

Någonting har redan hänt

I anslutning till Daladagen i Falun den 12 november presenterades en scenarieskrift om framtider för Dalarna i ett förändrat klimatperspektv. Daladagens tema var Dalarna i världen men med tonvikt på de pågående förändringarna i eko- och klimatsystem. Frågan som ställdes i skriften framtider för Dalarna var: ”Hur kan det komma att se ut i Dalarna när den globala temperaturen har stigit med genomsnittligt 2 grader °C?”

Vi vet redan idag att temperaturhöjningen kommer att bli 1,6 °C. Bortom +2 °C betecknar forskarna läget som synnerligen allvarligt. För att hålla den globala uppvärmningen under 2 °C krävs betydande sänkningar av koldioxidutsläppen, med minst 80 procent fram till år 2050.

Om den globala medeltemperaturen ökar med + 2 °C kommer temperaturen här i Dalarna att öka betydligt mer eller med någonting mellan +2 - 4 °C. Allra mest ökar temperaturen uppe i Arktis. Där har temperaturhöjningen redan nått 5 – 6 °C. Det är därför havsisar och glaciärer smälter med sådan hastighet. Den Arktiska havsismassan har minskat med 80 procent under de senaste 40 åren. Avsmältningen accelerar.

Norra Europa, Sverige och Dalarna, tillhör, om man får tro forskarnas simuleringsmodeller, vara ett av de områden som kommer att klara sig ”bäst”. Dalarna kommer att få Skånes klimat med längre växtsäsong och kortare vintrar. Vintersporterna kommer att trängas ut allteftersom temperaturen stiger. Däremot kan vi räkna med varmare och längre somrar. Eftersom de långsiktiga prognoserna för Medelhavsområdet pekar på långvarig torka, vattenbrist och ökenutbredning kan mycket väl våra trakter bli synnerligen attraktiva för turister men också för företagsamhet från andra delar av världen.

I skriften Framtider i Dalarna återfanns ett antal fantasifulla bilder om hur det skulle kunna se ut på olika kända platser i Dalarna. Där fanns en bild av ett granklätt Städjan; där fanns en bild av ett tättbefolkat Falänge, ett Vasaloppsmål, där åkarna kommer infarande på rullskidor och en bild av Rättviksstranden som nu mer liknar Marbella eller Las Palmas. Skriften stimulerar till debatt och till eftertanke. Den hjälper oss till insikt om att stora förändringar kommer att komma i klimatförändringens spår men den stimulerar också oss till handling för att sänka utsläpp och införa ny teknik.

Inom kort träffas 192 av världens länder på Bali för att försöka komma överens om utgångspunkterna för nästa globala överenskommelse i klimatfrågan, Kyoto 2. Förhandlarna har en mycket svår uppgift framför sig att överbrygga motsättningarna mellan i-länder och utvecklingsländer, mellan öst och väst, mellan nord och syd, mellan de som drabbas mindre och de som redan drabbas mycket.

De träffas under trycket av att i år, mellan mycket lågt räknat, minst 100 miljoner, kanske upp till 200 miljoner människor – även FN-statistiken är osäker - har fått sin tillvaro mer eller mindre långsiktigt sönderslagen av naturkatastrofer av en intensitet och frekvens som vi inte hittills varit drabbade av.

Någonting har redan hänt.