Wednesday, November 24, 2010

Tallberg sprider sig

Det är egentligen förunderligt hur begrepp/varumärken kommer till, blir till levande bilder i människors sinnen och föreställningsvärldar. ”Tallberg” – som Tällberg Foundation och Tällberg Forum kommit att kallas – har för många, många människor runt världen blivit ett begrepp som står för samtal, frihet, obundenhet, skönhet, nätverk – men framför allt för lärande om den helhet som våra ekonomiska, ekologiska och politiska verkligheter utvecklats till.

Tällberg Foundations grundläggande frågeställning har sedan många år varit ”Hur i hela världen skall vi leva tillsammans – Vi människor och vi med naturen?” Det blir allt viktigare att kunna ge konkreta svar på den frågan – ju tätare folkens ömsesidiga beroenden blir. Globaliserings-processen har förvisso inte kommit till någon vägs ände.

Vi har kritiskt svåra frågor att komma överens om: energiförsörjningen, finansmarknaderna, jobben, äldreomsorgen, migrationen. Nationell politik måste diskuteras, prövas och definieras i sina vidare internationella ekonomiska och ekologiska sammanhang. Tällberg Foundation förutsåg tidigt denna utveckling och skapade en arena för det globala samtalet i Tällbergs by.

Nu har alltfler länder och platser önskat oss välkomna. Vi gör numera ungefär en ”Tallberg Workshop” i månaden på olika platser runt jorden. Vi har också fått många önskemål att göra ett komplett Tallberg Forum på så vitt skilda platser som Ecuador, USA, Sydafrika.

Tällberg Foundation har nu beslutat att för första gången förlägga ett Forum utanför Tällbergs by och kommunens hank och stör. Vi har valt att för 2011 förlägga ett Tällberg Winter Forum den 10-12 februari till Voksenåsen i Nordmarka, strax ovanför Oslo. Voksenåsen var det norska folkets nationalgåva till Sverige som tack för stödet under andra världskriget. Sommarens Forum förläggs till Sigtuna, Sveriges äldsta stad vid Mälarens strand, norr om Stockholm i slutet av juni. Temat för 2011 års forumarbete blir ”Hur kan vi komma överens att bli överens”, med tonvikt på ekonomi-, energi- och miljöekvationen. Det hastar att få fram globala avtal och lösningar.

Men även om vi gör ett Forum-uppehåll i Tällberg och Dalarna kommer vi att ha många aktiviteter här under året. Vi planerar bland annat ett Tällberg höstforum tillsammans med Teknikdalen för gymnasielever och lärare som en uppföljning av årets framgångsrika Rework the World-konferens som hade 1700 deltagare från 125 länder. Det är inte minst viktigt att den nya generationen blir entreprenörer i och på den nya tidens alltmer krävande villkor.

Tällberg är en plats där himmel och jord möts. Det är en plats ägnad för reflektion och inspiration. Må den aldrig bygga sig fördärvad till en konventionell turistdestination, likt alla andra.

Det Tällberg Foundation har bidragit med är att transformera platsen ”Tällberg” till en idé, ett begrepp ”Tallberg”, som står för samtalets betydelse för att lösa problem och se möjligheter i den tätnande globala/lokala gemenskapen.

Platsen Tällberg ligger där den ligger, men idén Tallberg har fått ett långt vidare fäste.

Publicerad i Dalarnas tidningar 2010-10-14