Monday, June 21, 2010

Episk dimension

Tydligare kan inte konflikten mellan ekologi och ekonomi etsas fram än genom den förgörande olje-/miljökatastrofen i Mexikanska golfen - som snart når Atlanten och Golfströmmen.

Miljoner människor och 10 000-tals djur- och växtarter är beroende av att hav, stränder, våtmarker, fiskebankar, näringskedjor förblir friska. President Obama möter en växande amerikansk opinion av förtvivlan, vrede, fruktan för utkomst och framtid. Premiärminister Cameron i England möter aktieägare och pensionsfonder som fruktar för att BP-aktien skulle komma att urholka framtidens ekonomiska trygghet.

Hittills har aktien sjunkit med 35 procent. Senaste uppskattningen av hittills upparbetade kostnader ligger nästan tio tusen miljarder kronor (Financial Times 10/6). Det kommer inte att stanna vid detta. Oljan läcker ut i en takt av mellan 15 och 22 miljoner liter om dagen. Sannolikt har nu mer än en miljard liter läckt ut i havet. Därtill kommer alla de miljoner liter kemikalier som nu används för att söka lösa upp oljan, som också svävar i enorma plymer på stora djup i haven.

Jag skrev i den här spalten för en månad sedan att katastrofen kommer att få "episka dimensioner". Så har det blivit.

BP-ledningen med Carl Henrik Svanberg i spetsen har inte visat sig vuxna att hantera en katastrof av denna omfattning. Den värsta underlåtenheten är att den aldrig ens föreställt sig en affärsrisk och konsekvenser av denna dimension. Därför fanns varken teknik eller ekologisk, psykologisk, politisk beredskap eller kompetens att hantera situationen.

Alla mätningar pekar nu entydigt mot att 2010 kommer att bli det hittills globalt varmaste året i modern tid. Den globala uppvärm-ningen trampar på. IEA, västländernas energiorgan, redovisar att världens länder ger årliga subsidier på 4 400 biljoner kronor för att hålla konsumtionen av olja, gas och kol uppe, därmed ekonomierna igång, därmed utsläppen på hög nivå.

BP-katastrofen visar med all tydlighet hur ekonomiska och politiska dagskrav vida överflyglar tillämpningen av ekologiskt förnuft. Det var också huvudskälet till att "Köpenhamns-förhandlingarna" gick åt skogen.

Publicerad i Dalarnas Tidningar 2010-06-16