Wednesday, June 9, 2010

Manifestation för framtiden

Under denna vecka sker en helt unik samling kring frågan hur miljoner unga människor skall kunna finna vägen ut i arbetslivet de närmaste åren. Chefen för ILO, Juan Somavia, kommer att berätta att vi behöver en miljard nya jobb för att möta de enorma ungdomskullar som är på väg ut under det närmaste årtiondet. I Sverige är ungdomsarbetslösheten bland de högsta i Europa. Egentligen är det bara Spanien som är värre.

Till Leksand kommer 1500 delegater från 120 länder. Ingen konferens i Sverige har tillförne haft den mångfalden. World Economic Forum i Davos kan inte heller matcha den mångfalden. Världen kommer till Leksand.

Men det gäller inte bara att skapa jobb. Det gäller också att skapa de jobb som löser framtidens problem. Och det är bara jobben som kan göra det arbetet. Vi måste forma jobb som möter tre krav. För det första måste de bidra till ekonomisk tillväxt. Men de måste också, för det andra, bidra till social stabilitet. Och för det tredje, självklart, till en stabilisering av ekosystemens funktioner. Jobben är instrumenten för att säkra framtiden.

Det är därför konferensen har fått namnet ”Rework the World”.

De flesta som kommer till Leksand är under 35 år och entreprenörer. 40% är kvinnor. De kommer från alla samhällssektorer och från en rikedom av kultur. Inte ens ett VM i Falun skulle kunna mäta sig med denna bredd. I Leksand kommer att presenteras hundra konkreta projekt som entreprenörer i alla delar av världen nu driver igång. Men där finns också alla de funktioner som behövs som stöd: finansiella institutioner, banker, utbildare, forskare, regionplanerare, internationella organisationer, företager som förebilder.

Samtidigt är dagarna i Leksand fyllda med musik- och naturupplevelser. Vi ser till att alla deltagare får närkontakt med den unika Siljansnaturen. Tränade naturguider visar vad allemansrätten betyder.

Alla sessioner i Ejendals Arena, liksom konserterna, är öppna för var och en att delta i. Inträdet är fritt.

Uppföljning av denna manifestation, som organiseras av Tällberg Foundation i samarbete med det globala ungdomsnätverket YES och svenska LSU, kommer att ske i Alexandria i Egypten om två år. Då, är vår förhoppning, att Leksandsmötet har fött fram idéer och initiativ, nätverk och kontakter som bidragit till att många unga människor har meningsfulla jobb som utvecklar det globala samhället, det svenska och det dalska.

I fokus, för svensk del, står främst den förestående och nödvändiga restaureringen och ombyggnaden av Miljonprogrammet. Detta byggdes för 50 år sedan, i en annan tid. Nu måste Miljonprogrammet rustas, bli energi- och miljöeffektivt - men framför allt skapa sociala sammanhang och kontakt med naturen som gör att människor trivs och växer.

Bara i Miljonprogrammet ligger en förestående investering på kanske 1000 miljarder kronor, som kan generera 100 000 jobb. Att få arbeta med Rework the World gör mig hoppfull. Framtiden kan skapas.

Publicerad i Dalarnas Tidningar 2010-06-03