Monday, June 23, 2008

Energibehovet största boven

I dag publiceras på initiativ av Tällberg Foundation i de tre tidningar som har global räckvidd, New York Times, Financial Times och International Herald Tribune, en helsidesannons på initiativ av Tällberg Foundation. Annonsens budskap är rakt och enkelt: Koldioxidkoncentrationen i jordens atmosfär bör understiga 350 ppm (miljondelar). Annonsen återfinns på annan plats i denna tidning. Annonsen är undertecknad av en rad ledande vetenskapsmän, företagsledare, opinionsbildare, några kända, andra mindre kända. De kommer från de flesta av världens hörn men har det gemensamt att de känner den största oro inför klimatförändringens och åtföljande miljökrisers konsekvenser.

I dag inleds också Tällbergveckan med Tällberg Forum som i år inte minst kommer att ha de pågående klimatförhandlingarna i fokus. Dessa förhandlingar ska ju förhoppningsvis ersätta det verkningslösa Kyotoavtalet med ett nytt och mer effektivt. Detta avtal syftade till att sänka koldioxidutsläppen till 1990 års nivå. Istället har de ökat med 34 procent. Dessutom fortsätter utsläppen öka nu med tre procent per år.

Tällberg Forum kommer därför att ställa frågan: "Hur kan ett avtal se ut och formas som faktiskt får bukt med denna ytterst oroväckande utveckling för människa och natur?" Och inte minst viktigt: "Hur skall ett sådant avtal kunna genomföras i solidaritet, med precision och disciplin för tidtabeller?"

Dessvärre är erfarenheterna mycket dåliga av inte bara Kyotoprotokollet utan också många många internationella avtal på miljöområdet. Ett oss näraliggande exempel där internationella överenskommelser inte har fått bukt med katastrofala miljöproblem är Östersjöns bottendöd och algblomning.

Klimatfrågan är en delmängd i den större frågan om hur mänsklig aktivitet ska kunna växa och utvecklas i harmoni med biosfärens olika delsystem: vatten, skogar, landmassor, oceaner, biologisk mångfald och så vidare. Flera tunga rapporter har under senare år tydligt visat att människans aktivitet har rubbat naturens stabilitet och förutsägbarhet. Denna har varit grundförutsättningen för människans civilisationsbygge om pågått i 10 000 år.

Men den största boven i dramat är alltså människans snabbt ökande behov av energi. Prognoserna pekar mot en fördubbling av energibehovet inom 25 år. Som Shells styrelseordförande Jorma Ollila säger så vet vi faktiskt inte var den energin ska komma ifrån. Därtill måste vi alltså omedelbart börja strypa energiproduktion ur kol som inte renas från CO2 utsläpp. Vi sitter i något av ett skruvstäd. De nya rena energikällorna måste fram med en oerhörd kraft.

Uppvärmningen producerar redan nu snabbt smältande glaciärer och havsisar. Jag lärde mig vid ett besök på en forskningsstation på Grönlandsisen för några veckor sedan att isen nu rör sig 20 procent snabbare i år än förra året. Vi bevittnar också de våldsamma ovädren och översvämningarna över USA och Kina. Samtidigt slår torkan i sydvästra USA alla tidigare rekord. Monsunen i Indien har i år startat tidigare än någonsin. Klimatförändringen är i full sving.

Vad kan vi göra åt det? Det är frågan som vi ställer i Tällberg.

Bo Ekman

för Dalarnas Tidningar