Tuesday, July 26, 2005

Siljan just då

Då. Detta tidsbegrepp kan betyda både då i förfluten tid och då i framtiden. Siljan just nu är extremt bunden till ”just nu”: vad som händer denna vecka, denna dag.

Utbudet är minst sagt imponerande, stimulerande, vibrerande. Kvalitet och kvantitet har radikalt utvecklats under de senaste 25 åren. Siljan då (i förfluten tid) är verkligen annorlunda än Siljan just nu. Men hur kommer det att vara runt Siljan just då, sisådär 25 år framåt i tiden? Lever hockeyn? Finns Dalhalla? Musik vid Siljan? Och Vasaloppet?

Tällberg Foundation drog igång sin verksamhet för exakt 25 år sedan. Har den sitt berättigande också ”just då”, där framme i framtiden? Dalarnas besöksnäring har visat stor kreativitet och växtkraft men ekonomin för de flesta arrangörerna är skraltig. Näsan ligger i vattenlinjen. Ekonomisk professionalism måste till utan att evenemangen förflackas till konventionell kommersialism.

”Lätta pengar” kan i sig vara ett hot. Kommuner, myndigheter och sponsorer som har kompetens och förmåga att ställa höga kvalitetskrav vore en ovärderlig tillgång. Landshövding Ingrid Dahlberg har just den kompetensen och har verksamt bidragit till utvecklingen av Dalarnas största bransch: besöksnäringen.

En annan viktig fråga är den om hur de stora summor som turisterna drar in till länet och Siljansområdet genom boende, camping, shopping, köp av tjänster mm, skall komma evenemangsarrangörerna till del. Vi ser ju tydliga samband mellan evenemang och beläggningsgrader på hotell, pensionat och campingplatser.

Vid Tällberg Forum 2005 prövar vi en ny modell. Varje gästnatt belastas med en särskild avgift på 10 kronor. Pengarna går tillbaka till byns olika organisationer.

Jag är övertygad om att producenterna av boende, handel, transporter också ekonomiskt måste engagera sig i produktionen av evenemang i vår bygd. Dessutom måste nytt ”extremt” kapital lockas till området.

På tjugofem års sikt är två frågor av särskild vikt. Den första är energipriset, den andra är klimatförändringen. Såsom oljepriserna med allra största sannolikhet kommer att utvecklas måste vi i tid se till att järnvägskommunikationerna i Dalarna effektiviseras med minst 50 procent i tidsperspektivet 25 år. Det ska inte ta mer än 1,5 timme mellan Stockholm och Siljan.

Vidare bör Dalarna och Siljansområdet kontinuerligt utveckla scenarier baserade på senaste forskningsrön om hur klimatförändringarna kommer att påverka just vår bygd. Vi måste ha bästa insikt i vad som kan komma att ske i syfte att utveckla egna och påverka andras insatser för att mota ”Olle i grind”. Detta är helt avgörande frågor också för Sälenområdet och för realismen i visionen ”Tre Toppar” –utbyggnaden av Städjanområdet.

Vi måste handla i tid om Siljan just då ska vara minst lika attraktivt som Siljan just nu

Bo Ekman

för Siljan just nu