Friday, July 1, 2005

Stormvarning!

Den stora paradoxen i vår tid, just nu, är att vi aldrig tidigare haft så många
trovärdiga hotbilder att ta på allvar i vår globaliserade värld, samtidigt
som de institutioner vi har skapat för att handla med förutseende och kraft aldrig
har varit så svaga.

EU är inne i djup konstitutionell kris, FN måste förändras och reformeras, Världsbanken, internationella valutafonden och världshandelsorganisationen, WTO är alla ifrågasatta, både av inre revisioner och yttre opinionsyttringar. I nästa vecka sammanträder de åtta rikaste industriländerna – G8-länderna – i Skottland. Denna informella sammanslutning saknar också djupare demokratisk förankring i folkdjupen.

Vi har akuta globala problem men inte matchande globala beslutmekanismer som är väl förankrade i lokala och nationella demokratiska processer.

Det är stora akuta problem och tillkommande hot som tornar upp sig vid horisonterna och i alla vädersträck. De skulle kunna samverka till vad som på meteorologispråk kallas Den Perfekta Stormen. Den inträffar när de stora atmosfäriska jetströmmarna samtidigt producerar väldiga barometerfall och kolliderar över samma område. En sådan ”perfekt storm” inträffade över nordatlanten i början av 1990-talet. Den svepte många med sig ner i djupen.
Nu byggs det i överförd mening upp för barometerfall i globaliseringens jetströmmar. Några exempel: klimatförändringen är bevisad bortom alla tvivel, isarna smälter i Arktis, permafrosten tinar i Sibirien och i Alaska förändras flora och fauna, levnadsvillkor för människor har förändrats i polartrakterna. Vädret blir allt nyckfullare. Ömsom torka, ömsom skyfall. Detta sker i alla delar av världen. Om golfströmmen viker av – som den har börjat – blir Sverige 5-8 grader kallare.

En annan ”jetström” är det nya sjukdomarna. Aids/HIV kommer att skörda mellan 50-100 miljoner människors liv. SARS är hyggligt under kontroll men den s.k. fågelinfluensan kan enligt senaste beräkningarna i ”Foreign Affairs” kan skörda mellan 180-360 miljoner människors liv. Det snabbt stigande oljepriset avspeglar att vi inom de närmaste åren kan komma att ha nått den punkt där hälften av all utvinningsbar olja (med tillgänglig teknik) redan har konsumerats. Samtidigt förändras konkurrensförhållanden mellan nationer och världsdelar. Just nu omlokaliseras industriproduktionen till Kina och Asien.

Ingen enskild nation har resurser och makt att bemästra denna problemanhopning. För att kunna vända problem till möjligheter måste vi samverka. Att bädda för effektiv samverkan är grundidén för Tällberg Forum 2005.

Bo Ekman