Tuesday, February 15, 2011

Mubaraks tid är ute

För ganska precis ett år sedan besökte jag Biblioteket i Alexandria. Det ligger alldeles vid Medelhavet. På andra sidan gatustråket längs den svagt buktande kusten ligger stranden där Alexander den Store steg i land år 332 f Kr för att grunda staden. Det var emellertid först under Ptolemaios II år 280 f Kr som biblioteket kom till stånd. Under antiken sades att alla bokrullar på jorden stod att finna i detta bibliotek. Det var Aristoteles som inspirerade Alexander till studier i filosofi och historia i denna kunskapens högborg.

Biblioteket förstördes troligen omkring år 47 f Kr - men är nu återuppbyggt i en ny och djärv arkitektur. Det är samma norska arkitekt som ritat det nya Alexandrina-biblioteket, invigt år 2003, som också ritat den nya spektakulära Oslo-operan.

Den som tog initiativ till nyuppförandet av Alexandrinabiblioteket var Egyptens ”first lady”, Madame Mubarak. Hon är en sofistikerad och målmedveten kvinna som ägnat sitt liv åt utbildnings-, ungdoms- och kvinnofrågor i det egyptiska samhället. Jag träffade henne och Alexandrinabibliotekets dynamiske chef, Ismail Serageldin, för att diskutera ungdomars framtida jobb och i förberedelse av den stora Rework-konferensen som ägde rum i Leksand i juni förra året.

Jag uppfattade Biblioteket som en humanismens och toleransens tillflyktsort i ett samhälle i gungning. I biblioteket ordnas kurser och konferenser med tonvikt på kultur, ungdomar och framtid. Biblioteket understryker värderingar som kunskap, tolerans och respekt.

När jag talade med Ismail Serageldin, tidigare vice VD i Världsbanken, häromdagen berättade han med stor och stark känsla i rösten att Alexandrias ungdomar hade bildat kedja runt om biblioteksområdet för att skydda biblioteket från kravaller och upplopp. Ingenting hade skadats. Serageldin berättade också att demonstrationerna aldrig urartat i religiös förföljelse eller pogromer. Kampen står för demokrati.

Igår kom beskedet att Mubarak avgår. Om härskarfamiljen bestulit landet på miljarder återstår att se. Men det är ändå gott att veta att kampen för demokrati och mänskliga rättigheter redan har sina starka företrädare.

Ett stort och riskfyllt men oåterkalleligt moderniseringsarbete är påbörjat av arabvärldens folkrikaste land. En framgång skulle betyda oerhört mycket för stabilisering och fred.

Publicerad i Dalarnas tidningar 2011-02-12