Wednesday, August 18, 2010

Mönstren förstärks

För ett par år sedan fick jag en skrift från det norska flyktingrådet: "De framtida flodvågorna av klimatflyktingar". Den redogjorde för de troliga konsekvenserna av klimatförändringarnas effekter på människors villkor. Kofi Annans "Global Humanitarian Forum" publicerade ett liknande arbete 2009.

Budskapen är kristallklara. Antal människor vars liv påverkas av naturkatastrofer har ökat från 100 till 300 miljoner sedan 1975. De scenarier som den seriösa forskningen har arbetat med under lång tid förutser att uppvärmningen leder till skogsbränder, enorma nederbördsmängder och översvämningar, smältande isar, minskad biologisk mångfald.

Ingen kan med absolut visshet säga att katastroferna i Ryssland, Pakistan, Kina, Chad, Niger, Södra Latinamerika beror på den pågående uppvärmningen - även om 2010 med största säkerhet blir det varmaste året som någonsin uppmätts. Men det som händer, händer. Mönstren förstärks samtidigt som de tekniskt betingade risker som ligger förborgade i de komplexa produktions- och konsumtionssystemen blir allt allvarligare: 4,9 miljoner fat olja rakt ut i Mexikanska golfen. Stora oljekatastrofer i Dalian i Kina, i Nigerdeltat, i Ecuadors regnskogar.

Har vi en god beredskap för dessa - ökande - typer av katastrofer? Nej. BP-läckan är tätad men skadan är skedd. Monsunregnens förödande kraft gör 10-tals miljoner hemlösa i olika delar av Asien. Samtidigt brinner en av världens kornbodar.

Självklart går många av de här katastroferna att mildra och möta. Den globala solidariteten måste bli en del av egenintresset. Att försäkra sig är att bokstavligen avstå från konsumtion nu till förmån för att kunna bärga sig när olyckan är framme.

Människor kommer aldrig att ta tag i sin allt mer såriga relation till det ekologiska system hon är en del av, om hon inte kan se konkreta fördelar för sig själv även på kort sikt. Människor kan säkert motiveras för krafttag för ny teknik, för säker energiförsörjning, nya konsumtionsmönster om dessa sker i hennes eget intresse.

Den dag när 30 000 besökare på Classic Car Week ställer sig upp som en "man" och kräver att vi skall uppnå en sådan stabilitet i relationen mellan mänsklig aktivitet och naturen att CCW kan säkras för all framtid, då är slaget på väg att vinnas.


Publicerad i Dalarnas Tidningar: 2010-08-16