Thursday, September 8, 2016

Vart ska de ta vägen? - Västvärldens medelklass måste välja mellan utestängning och integration

De kommer från söder och öster, från Afrika, från Mellanöstern - från Syrien, Afghanistan, Somalia, Jemen, Irak, Kurdistan - från många olika kulturer och språkområden, de flesta äldre än det svenska.
 
Rädslan för dessa strömmar av människor på flykt från krig och konflikter har vuxit sig stark hos oss. Europa stängs allt effektivare. Ett humanistiskt ideal kompromissas stegvis.
 
De rika nationerna, där en tidigare utsatt medelklass erövrat ett mått av social och ekonomisk trygghet, hotas nu av en jagad underklass. Den söker inget annat än den sociala och ekonomiska trygghet som de europeiska och amerikanska medelklasserna byggt under något halvsekel.
 
Murar, taggtrådsstängsel och diken reses och grävs för att markera gränserna. Flyktvägarna in till drömländerna Europa och USA täpps till samtidigt som flyktingströmmarna byggs på. Steg för steg skärper de rika länderna sina skyddsmekanismer. Flyktinghanteringen brutaliseras. Nya regler och procedurer vidtas. Självklart blir de allra svagaste de mest utsatta.
 
Vad är strategin? Vad är tanken? Vart ska dessa människor som inte får asyl, som inte får plats i flyktinglägren ta vägen? Vart?
 
Den internationella politiken förs idag långt borta från de moraliska ideal som var ledande för Elenor Roosevelt när hon ledde arbetet på Deklarationen om de Mänskliga Rättigheterna 1947-48.

Rädslan och hatet för och gentemot muslimer finns överallt i våra samhällen. Det finns inte ”bara” inne hos några Sverigedemokrater. Flyktingpolitiken har drivit stadigt högerut. Min övertygelse är att den resan inte har kommit till vägs ände. Frågan är om vi kan bromsa rutschkanan högerut.

Det byggs och konstrueras stängsel och barrikader inte bara i Europa utan också i Amerika och i Asien. Rädslan för det främmande är stor. Jag hör den ofta. Men jag hör också människor med god vilja som strävar efter ännu ej befintliga politiska förhållningssätt att samtidigt klara både den ekonomiska och moraliska krisen. USA är ju på många sätt ett öppnare samhälle. Där tar Trump kris-tjuren vid hornen i ett vågat politiskt spel. Kanske han vinner, kanske han förlorar. Under alla omständigheter har han drivit politik och opinion i en icke-demokratisk riktning.

Europa står i och för sig inför samma dilemma som USA och Canada. Det hoppfulla är att situationen kommer att forma ett nytt ledarskap som tar moraliskt spjärn. Vi får hoppas att det blir så.

Kanske svaret finns i Siljansnäs, där lokalbefolkningen vägrade att efterfölja Migrationsverkets påbud om omlokalisering av människor som funnit en tillfällig trygghet i sin söknad efter berättigande i någon form av samhällsgemenskap.
Men den stora frågan kvarstår, hur ser det samhälle ut som förmår lösa vår tids allra största utmaning - integration eller förintelse? Vart ska de ta vägen?

Publicerad i Mittmedia 2016-09-06