En av vår samtids stora humanister, Vaclav Havel är död. Hans exempel och livsgärning är ett viktigt föredöme, en fixstjärna, för Europa i just denna Europas ödestid.
Vi hade flera gånger bjudit Havel att komma till Tällberg Forum för att tala till oss, men hans långvariga sjukdom lade hinder i vägen. Men år 2006 sände han Tällberg Forum en hälsning och ett budskap via video. Märkt av sin cancer, allvarlig i tonen, manade han till solidaritet och vaksamhet för rättvisa och medmänsklighet. Han sade att hoppet ska ställas till människans förmåga att ”tygla sin arrogans gentemot naturen”. Utan förtänksamhet och utan sans och måtta förbrukar vi vår miljö, var hans allvarliga budskap.
Havels misstro mot människors och nationers oförmåga att ”komma överens att komma överens” (temat för 2011 års Tällberg Forum) är bekräftad i svaga eller uteblivna internationella avtal och i politikens oförmåga till problemlösning i demokratisk ordning. Eller rättare sagt, nationernas oförmåga att finna en global demokratisk ordning som kan hantera de globala systemproblemen som växer inom miljö, klimat, finans, mat- och vattenförsörjning.
Vaclav Havel var poeten, dramatikern som blev dissident och president två gånger om. Först i Tjeckoslovakien, senare i Tjeckien. Hans politiska agenda var helt enkelt demokrati, frihet, respekt för människan. Han kom att symbolisera det som då, på 1990-talet kom att kallas ”sammets-revolutionen”.
Alexander Dubcek, under Pragvåren 1968 - som föregick den sovjetiska invasionen i augusti samma år – var en förelöpare.
Havel var en levande europé. Han förkroppsligade de värderingar som trots all fascism, alla förföljelser och trots alla krig gjort Europa till någonting viktigt att kämpa för: en det fria ordets, rättssäkerhetens och den sublima poesins, musikens och konstens hemvist.
Europa är ånyo i djup kris, monetär och moralisk (eller kanske ska den uttryckas precis tvärtom – moralisk och monetär). Den europeiska solidariteten hänger idag på den sköraste tråd. Vi kan inte ta för givet att demokrati och solidaritet kommer att stå emot när arbetslösheten går mot 15 procent. Totalitära krafter är tydliga i Ungern. Romer förföljs öppet i Frankrike, Rumänien och Ungern. Främlingshat och antimigration har bitit sig fast i de politiska församlingarna.
Havel talade till oss, med stort vemod och allvar, om människans oförmåga att disciplinera sin arrogans mot andra och gentemot naturen.
Jag tror inte vi på riktigt blir människor om vi inte förmår leva i omsorg om allt annat levande. Detta är demokratins kärna och ändamål.
God Jul, kära läsekrets.
Publicerad i Dalarnas Tidningar 21 december 2011