Under triumfatoriska former trädde Obama till. Capitoliums klassisk-romerska arkitektur och storslagenhet, miljonerna i publiken, miljarderna vid TV-skärmarna förstärkte känslan av en härskares intåg.
Men Obama är ingen romersk imperator. Han äger förmågan att förena auktoritet, kunskap och närhet till människor: ”We, the people”. Obama framstod som ett förkroppsligande av USA’s konstitution och dess höga ideal. Hans tal var förutom en uppriktig analys av ett förfärligt världsläge samtidigt ett löfte om att den förestående förändringen måste bygga på tydliga värderingar: ”Ärlighet, Hårt arbete, Mod, Fair play, Tolerans, Nyfikenhet, Lojalitet, Viljan att försvara det nationen står för”
Hans tal var ett löfte till den amerikanska befolkningen, men också till världen om demokrati, mänskliga rättigheter och nödvändigheten av människans måttfullhet i sin relation med naturen.
Obama kommer att bygga sitt förändringsarbete utifrån den nära 250-åriga, amerikanska erfarenheten. Han beskrev den som en ständigt kamp för rättvisa, demokrati och allas rätt till framtidens möjligheter. Hans vision för världen var inte erövring, utan samlevnad; men att alla nationers, religioners och etniciteters samlevnad måste bygga på de värderingar som kom till uttryck i det amerikanska grundlagsfädernas förarbeten.
Detta är inga dåliga utgångspunkter för att bygga en demokratisk världsordning som gör det möjligt för oss alla att både bejaka ekonomisk utveckling, innovation och harmonisk samlevnad. Obama stakade ut en väg, förklarade sig beredd att vara stigfinnare.
Detta kommer långt ifrån alla ledares nationer bejaka. Han ger sig inte ut på såpad bana. Hat, hegemonisk konkurrens, nationella intressen och makt är några av alla de väldiga hinder som står emellan hans vision och dess praktiska förverkligande.
Ingen annan ledare för någon nation har så tydligt förmedlat en vision om framtiden. Obama placerade Europa på efterkälken, liksom naturligtvis Ryssland och Kina. Nu kommer han att prövas.
Kriser är förändringens bäste vän. Runt om i världen får hundratals miljoner människor idag se sina livschanser förändras och försämras. Vi ser social oro och upplopp i grannländer som Island, Lettland och Litauen. Vi ser hur länderna i Sydösteuropa fryser in i benmärgen. Vi ser hur eskalerande naturkatastrofer i Sydostasien, i Afrika och Centralamerika medfört att klimatflyktingarna är fler än alla andra flyktingkategorier sammantagna. Vi ser hur 10-tals miljoner amerikaner förlorar jobb, hus och hem. Till alla dessa gav Obama sitt löfte om nytt hopp och ny framtid.
Obama sa något verkligt insiktsfullt: ”summan av vad vi tillsammans kan stå för är mycket större än vad vi som enskilda förmår”. Detta är systemtänkandets själva kärna. Det är på detta som formeringen av ekonomisk politik, välfärds-politik, miljöpolitik och säkerhetspolitik måste bygga. Inte bara på lokal och nationell nivå utan också den nivå som krävs för att klara av det globala sammanhang som vi alla varit delaktiga att skapa.
Detta arbete har nu givits både ett sammanhang, en utgångspunkt och en vision. Tärningen är kastad.
Krönika publicerad i Dalarnas tidningar 090124