På hemresa från Sydafrika satt jag bredvid en ekonom den internationella valutafonden (IMF). Jag frågar om klimat- och miljöfrågornas inverkan på IMF:s analyser. Han berättar att sådana faktorer överhuvudtaget inte finns med i analysmodellerna.
"IMF är en konservativ institution. Klimatfrågan har bara nyligen kommit upp i våra diskussioner". IMF är med andra ord förborgade i de finansiella analysernas alltmer abstrakta värld.
I Sydafrika har detta straffat sig. I sin strävan efter att hålla världens lägsta elpriser har landet underlåtit att bygga ut sin elkapacitet. Elpriserna är mycket lägre än de svenska. 88 procent av elproduktionen är koleldad. Kapacitetsbristen slår hårt mot gruvnäring, metallindustri och naturligtvis mot allmänhet.
Eldistributionen stängs regelbundet av i del efter del av landet. Bördorna får delas. Sydafrika erbjuder idag ett studieobjekt för hur de kommande energi- och miljökriserna kommer att spela ut i många samhällen.
Sydafrikas befolkning närmar sig 50 miljoner. Invandringen är omfattande. Slumstäderna växer. Bristen på energi slår mot tillväxten. Financial Times bedömer att den sjunker med två procentenheter årligen ner mot 2-3 procent. Man räknar inte med att komma ikapp energiefterfrågan före 2013!
Sydafrikas Vattenfall - Eskom - har sett bristen komma, men de politiska besluten har inte tagits. Ett hel kontinent blir lidande därav. Sydafrika importerar idag elektricitet från Zimbabwe! Den akuta energikrisen tränger undan klimat- och miljörealiteterna från debatten.
Energibristen skall främst fyllas med koleldade kraftverk, utan djuplagring av CO2-utsläpp. Kärnkraft finns med i diskussionen liksom viss satsning på förnybara bränslen, bland annat etanol ur grödor.
Situationen i Sydafrika kompliceras av att ANC, det statsbärande partiet, har förlorat sin principiella och moraliska plattform. ANC har seglat in i den endemiska afrikanska korruptionen. I Afrika tjänar man de stora pengarna genom politiken. Inte som i väst i affärslivet.
Aidskrisen, återigen förnekad av President Mbeki i hans nyutgivna memoarer, har hittills smittat mellan fem och sex miljoner. 1000 sydafrikaner dör om dagen. De sociala och ekonomiska kostnaderna är enorma. Den nye ANC-ordföranden Zuma står under åtal för korruption och våldtäkt.
Sydafrika blev inte den förebild för Afrika och den fattiga världen som vi hoppades för bara tio år sedan.
Bo Ekman
glokal entreprenör som lyckas placera Dalarna i världen och världeni Dalarna.
för © Dalarnas Tidningar, 2 februari 2008
Länk till artikeln