Mitt i denna ljuva sommartid duggar forskningsrapporter och fysiska vittnesbörd allt tätare om farligt sabbade balanser i klimat, natur och energiförsörjning.
Läget är katastrofalt för någon miljard människor som bor i trakter där marken blir till öken, där stora sjöar försvinner, där grundvatten sjunker, där oväder skapar förödande översvämningar, där glaciärer och isar smälter, där torka driver fram skogsbränder och där skördar uteblir.
Klimatförändringen värmer haven och höjer havsnivåerna. Hela det levande, ekologiska systemet hänger samman.
Rubbningar i Arktis, norra Kina, Amazonas eller i Atlanten påverkar också oss. Vi som lever i en av världens fortfarande, allra tryggaste ekologiska ekonomiska och politiska miljöer kan inte vaccinera oss från påverkan.
Ekonomisk tillväxt och miljöproblem hänger samman som ler och långhalm. Ingenting kan produceras utan energi. Ingenting kan produceras utan vatten, materia, mark, fauna och flora. För 150 år sedan var vi blott någon miljard på jorden. Idag utvecklar 6,5 miljarder en mångdubbelt större ekonomisk aktivitet än 1800-talsmänniskan. Vi har satt jorden under våldsam stress. Det är faktiskt inte längre som förr.
Frågan vi ställer vid Tällberg Forum 2006 i slutet av juni är just hur vi ska kunna få tillväxt/energi/miljö-ekvationen att gå ihop?
Jag tror själv att en del av svaret ligger i fördjupad kunskap om hur den här ekvationen faktiskt fungerar. Hur får vi den att finna sin balans – här i Dalarna och globalt?
För att undgå en helt förödande överexploatering, krävs styrmedel – lokalt och globalt. Dessa måste harmonisera. Politiken och marknaden måste utgå från växande mått av gemensam kunskap, gemensamma rättsprinciper, demokratiska politiska system. Öysen Dahle, tidigare VD i Norska Exxon, sa klokt: ”Socialismen kollapsade därför den tillät inte marknaden att säga den ekonomiska sanningen. Kapitalismen kan kollapsa därför den inte tillåter marknaden att säga den ekologiska sanningen”.
Striden om alltmer begränsade energi- och naturresurser hårdnar. Detta pressar upp priserna. Detta är på kort sikt strålande för de som äger och arbetar i SSAB, ABB, StoraEnso. Det skapar högkonjunktur för industri-Dalarna. Men de ökade olje- och elpriserna pressar allas plånböcker.
Balansen mellan produktion och efterfrågan i oljesystemet är idag ytterst skör. Priserna är fortsatt på väg upp. Nästa smäll kommer slå mot konjunkturen. Kommer koldioxidutsläppen att minska i världen? Knappaste i närtid.
Kom gärna till Tällberg Forum och lyssna på Saudi-Arabiens USA-ambassadör, på ledande klimat- och miljöforskare, ekonomer, företagsledare och humanister och politiker. Hur ser de på vår väg framöver?
Det öppna programmet finner Du på hemsidan www.tallbergfoundation.org eller i den programtidning som kommer som bilaga till denna tidning den 16 juni.
Välkommen till allvaret – och festen!
Bo Ekman