Den 29 juli startar ett helt unikt evenemang för både Sverige och Dalarna, Tällberg Forum 2005. Sammanlagt kommer över 450 människor från 65 olika länder för att samtala om de stora frågorna som berör var och en av oss, var vi än bor och verkar - vid Siljan, vid Aralsjön, vid Tanganyikasjön eller vid Lake Michigan. Tällberg Forum kan inte ta emot fler deltagare. Det är ”utsålt”, röd lapp på luckan. Däremot finns ytterligare möjligheter för Dig att köpa biljett till någon av de stora öppna konserterna i Sammilsdal den 29 juli eller i Dalhalla den 3 augusti. Det finns också platser kvar för allmänheten vid de flesta öppna seminarierna. Invigningen med FNs general-sekreterare Kofi Annan är dock utsåld. Missa inte detta tillfälle att både lyssna till viktiga samtal som också söker sin inspiration i musiken och ger den ännu större mening.
Tällberg Forum blir ett viktigt komplement till diskussionerna i Almedalen. Där är den naturliga utgångspunkten Sverige och svenska förhållanden. Världen ses genom ett svenskt prisma. Men svenska förhållanden är förvisso inte tillräckliga för att försöka förstå och förklara vad framtiden bär i sitt sköte. Sverige står för 0,13 % av jordens befolkning! När jordens befolkning vuxit till 8 miljarder om några 10-tals år är vi mindre än en tiondels procent. Hittills har vi klarat oss synnerligen väl och njuter av en av världens högsta levnadsstandarder. Sverige ligger alltid i topp på listorna över länders rangordning. Självklart vill vi fortsätta med det!
Förr kunde vi förhålla oss neutrala, alliansfria och vid sidan av ekonomiska områden och unioner. Det går inte längre. Den ekonomiska globaliseringen har ändrat på allt detta. Globaliseringen drivs främst av marknadernas alla aktörer. Vi konsumenter vill ha billigare kläder, bilar, mat och energi. Investerarna vill ha högre avkastning på sitt kapital och det gäller inte minst oss pensionärer. Globaliseringen är därför inte ett politiskt projekt, men den får sannerligen viktiga politiska konsekvenser.
Den nationella politiken är främst inriktad på att lösa nationella frågor i sitt nationella sammanhang. Det är detta som diskuteras i Almedalen. Men den svenska verkligheten formas idag i minst lika hög grad av de förutsättningar som formas i den omvärld som vi är mer och mer inbäddade i. Den nationella politiken måste därför nå ut till besluts-organ som kan styra och ställa med de globala frågorna såsom klimat, miljö, oljepris, AIDS och konkurrenskraft. Dagens allra största bekymmer, enligt min mening, är dock den uppenbara svagheten i de överstatliga styrmekanismerna vare sig det gäller EU, FN eller ett G8-möte. Förr gick det att leva i isolering och skapa sin framtid för sig själv. Nu krävs en hel värld för att skapa en framtid.
Det är om detta samtalen i Tällberg ska handla.
Kofi Annan kommer. Kommer Du?
Bo Ekman