Vi kommer, säkert som amen i kyrkan, att tala om vädret när Tällberg Forum 2005 samlar 400 deltagare från 40-50 länder i slutet av juli i år. Att prata väder, det gör vi alla när vi träffas. Vädret har vi gemensamt var än vi bor.
Vädret är gränslöst. Ett högtryck tillhör inte Sverige, eller ett lågtryck Island. Vädret är ett dynamiskt system. Det förändrar och varierar i någorlunda bestämda mönster beroende av ekologiska, geologiska och atmosfäriska faktorer. Årstider, regntider, torkperioder, orkansäsonger. Över längre tidsepoker har stora klimatförändringar inträffat: värmetider och istider. Sammilsdal i Leksand är en geologisk skapelse av en kvarbliven isklump när inlandsisen drog sig tillbaka för sisådär 12 000 år sedan.
Men samtalen i sommar kommer inte bara handla om sommarens, som vi får hoppas, ljuvligt varma och ljusa kvällar. De kommer också att handla om den dramatiska väderförändring som den globala uppvärmningen medfört.
Frågan är inte längre om jorden är varmare utan vilka, när, var och hur stora konsekvenserna kommer att bli? Också för oss som bor, verkar och besöker Siljansområdet.
En rad rapporter har nyligen publicerats, som nu slår fast bortom allt tvivel att jordens och havens uppvärmning är ett faktum. Ledande forskningsinstitut i USA konstaterar efter ett årtionde av studier av framförallt hur haven påverkas av varmare klimat att temperaturhöjningarna inte är skapade av naturen själv utan av utsläpp från främst förbrukning av fossila bränslen. Tim Barnett, professor vid Scripps Oceanografiska Institution i Kalifornien konstaterar att boven är växthusgaserna, framförallt koldioxid. 90 % av atmosfärens uppvärmning sugs upp av haven.
I vår närhet, i Arktis, har under de senaste 40 åren 20 000 kubikkilometer sötvatten frigjorts genom den allt snabbare avsmältningen av Arktis och Grönlands isar. Isarna har halverats på 30 år. Jag såg med egna ögon förra sommaren den dramatiska effekten på Spetsbergens glaciärer. Detta betyder i klartext att salthalten i havet rubbas på ett sådant sätt att Golfströmmen – denna havens transportband av varmare vatten upp mot polartrakterna – kan komma att rubbas. I så fall hotas inte Vasaloppet av snöbrist. Det hotas av is och bitande kyla.
Forskarna konstaterar, med udden mot Bushadministrationens halsstarriga förnekelse av problemet, att klimatförändringen är ett faktum. Debatten är över. Nu gäller det att handla är deras alltmer samstämmiga budskap. Vi måste raskt övergå till andra energikällor än kol, olja och gas.
Därför kommer man med all säkerhet tala om väder, klimat och livsvillkoren i sommar i Tällberg. Klimatförändringen blir faktiskt ett alldeles avgörande förhållande för Tällberg Forums grundläggande frågeställning Hur i hela världen skall vi leva ihop?
Bo Ekman