Wednesday, April 7, 2010

Vägen till Yasunì

Ett kort skutt med flyg från Quito, Ecuadors huvudstad, över Andernas skyhöga vulkantoppar till Coca, precis i kanten av regnskogen. Piloten berättar att glaciärerna på bergstopparna har förlorat 20 procent av sin volym de senaste 30 åren.

Coca är en "boom-town". Oljefynden för 40 år sedan har medfört skövling av regnskog och vidsträckta oljespill. Längs vägen ser jag svartnad jord, förgiftade vattenhål och gas vid oljekällor, som bränns av rakt ut i atmosfären. Ursprungsbefolkningen har stämt Chevron/Texaco på 27 miljarder dollar för nedsmutsning och förgiftning. Tvisten har pågått i åratal.

Vi far vidare till Yasunì, en nationalpark med den rikaste biologiska mångfalden på jorden. Yasunì överlevde istiden. Här kunde arterna överleva. Härifrån utvecklades sedan hela det mäktiga Amazonas, världens lunga. Här finns 550 fågelarter, 173 däggdjur, 4 000 växter, minst 100 000 insektssorter/ha, 500 olika fiskar. I Yasunì finns på ett hektar fler trädarter än i hela Europa eller Nordamerika. Regnskogen är tät, hög, ursprunglig. Detta är forskarnas, nej allas paradis. Inom Yasunì lever två ursprungsfolk i frivillig isolering från vår civilisation.

Nya arter upptäcks ständigt. Marken har sitt ekologiska system. Trädkronorna har sitt 40-50 meter upp över markytan. Från en observationsplats högt bland trädkronorna utbreder sig en annan, för mig ny värld: Böljande lövhav som kanske härbärgerar upp till 40 procent av alla djur och växter. Här kan jag förstå varifrån Cameron fick sin inspiration till filmen Avatar.

Nu har prospekterarna hittat olja i marken under Yasunì. Reserverna av den tjockflytande oljan beräknas uppgå till 10-20 dagar av världens dagsproduktion. Nyligen stjälpte president Correa ett långt framskridet initiativ att få det internationella samfundet att betala Ecuador för att behålla oljan under Yasunì i marken, att inte förvandla detta oersättliga paradis på jorden till ett oljefält.

Men prognosen är dyster. Behoven av exportinkomster är stora för att finansiera utbildning, sjukvård, infrastruktur. Intäkterna behövs. Kommer de rika länderna att hjälpa till?

Diego, som lett forskningsstationen i fem år, säger när vi samtalar om framtiden: "Jag tycker mer om djuren än på människor. Dom kan jag lita på".

Mejla till bo.ekman@tallbergfoundation.org

Publicerad i Dalarnas tidningar 2010-04-06 07:29