Tuesday, March 17, 2009

I det ljusaste Afrika

I hjärtat av Afrika ligger Rwanda. Litet som Småland, 9 miljoner innevånare. Fem procent har elektricitet.

Med början i april 1994 svepte ett folkmord över landet. Över en miljon dödades under några få månader. FN och Väst såg på. Tutsier mördades av Hutus.

Den fjärde juli samma år intog en guerilla-armé under ledning av Paul Kagame huvudstaden Kigali. Fyra års befrielsekrig kom till ända. Men nationen låg moraliskt, mänskligt och ekonomiskt i spillror.

Vår bild av Rwanda präglas av dessa händelser: Kaotiskt, riskfyllt, korrupt, ohjälplig fattigdom. Men sådan är inte den rwandiska verkligheten idag.

Rwanda är välordnat, disciplinerat och tryggt. Gatorna i Kigali är renare och säkrare än i Falun och Stockholm. Rwanda är ett stabilt land omgivet av länder med inbördeskrig, svår korruption och djupa politiska konflikter: Kongo, Burundi, Kenya och Tanzania. Ett destabiliserat Rwanda vore en katastrof för regionen.

Rwanda är de 1000 kullarnas betagande vackra land. I norr högt uppe i bergskedjan Virunga, i gränslandet mellan Uganda, Kongo och Rwanda lever bergsgorillorna. 700 har överlevt.

Efter vandring uppför branterna, genom tät bambudominerad djungel finner vi i en glänta i den bedövande grönskan en flock med fem gorillor. Jag kommer att stå nära, nära.

En åttamånaders unge som rumlar om i gräset har fått namnet Vision. Namnet – och gorillaungen – är en symbol för Rwandas framtid. Sedan några år tillbaka fokuserar landet på att förverkliga president Paul Kagame’s ”Vision 2020”.

Den handlar om att alla barn gratis skall gå i skola, alla skall ha sjukvård, nolltolerans mot korruption, alla skall ha bättre jobb, försoningsprocessen skall ersätta stam-motsättningar. Begreppen Tutsier och Hutus är – i varje fall officiellt – avskaffade. Förutsättningar för demokrati.

Alla rwandier deltar i arbetet för en stabiliserad relation mellan människan och naturen. Jorderosion och klimatförändringar fräter på förutsättningarna för framtid. Alla, precis alla, avsätter varje sista lördagen i månaden för miljöarbete: plantera träd, förbättra gemensam infrastruktur eller helt enkelt städa upp!

Givetvis deltar också president Kagame, som lett landet sedan folkmordets dagar. Han och Rwanda har skapat en modell för hur utveckling kan förverkligas. Målet är att bli oberoende av bistånd. Han är en disciplinerad, varm och kunnig ledare. Visionär och pragmatiker.

I sommar kommer Kagame till Tällberg Forum.



Publicerad i Dalarnas tidningar 090316