En unik kombination orosmoln drar ihop över sommaridyllens horisonter. Det mest omedelbara är den snabbt annalkande lågkonjunkturen.
Den amerikanska ekonomin drivs ner i en kris som kan bli den djupaste sedan andra världskriget, ja till och med sedan 1930-talets depression. Bostadskrisen slår mot miljoner amerikaner. Jättebanker och bolåneinstitut går omkull och måste räddas av staten. Storbanker som Citicorp och Bank of America har förlorat 70% av sitt marknadsvärde, hittills. Konsumentförtroendet har störtdykt på kort tid till det lägsta på 30 år. Ekonomi och psykologi går hand i hand. Den överbelånade hushållssektorn går in i en likviditetskris. Den amerikanska hushållssektorn står för inte mindre än 20 % av världens BNP. Bromsar USA upp, bromsar hela världen upp.
Dollarn ligger idag parkerad under 6 kronor. Exporten till USA (och i dollar överhuvudtaget) kommer att sjunka. Detta har bland annat lett Volvo Personvagnar in i sin värsta kris hittills. Saabs ägare, GM, har förlorat 80 (!) procent av sitt börsvärde sedan oktober. Konkurs är inte uteslutet. Bolagsvinsterna i USA har sjunkit med 30%.
Lägg därtill fortsatt stigande olje- och energipriser och stigande priser och efterfrågan på mat och vatten så får vi ett uthålligt inflationstryck i världsekonomin. Den globala inflationen är nu uppe på 7 procent. Svåra ekonomiska obalanser och växande arbetslöshet kan vänta runt hörnet.
Samtidigt skall världens nationer samla sig till förhandlingar om att finna en omedelbar lösning på den globala uppvärmningen och de övriga massiva globala miljöproblemen. Köpenhamnsförhandlingarna som i december 2009 skall leda fram till det avtal som oåterkalleligen och i rasande tempo tar världsekonomin ur sitt beroende av fossila bränslen, får allt sämre ekonomiska och politiska förutsättningar.
Att hantera denna globala kris kräver samsyn, solidaritet och samarbete bortom föreställningen att varje land skulle vara sin egen lyckas smed. Precis som ekonomin hänger samman globalt är också de ekologiska systemen globala och med varandra ömsesidigt beroende. Detta betyder att andras problem är också våra. Det lokala är omöjligt att isolera från det globala.
Det går inte att gömma sig för världen. Isolationism är inte ett alternativ. Men det är inte heller ett alternativ att lösa ökande internationella motsättningar med militära konflikter.
Problem som är gemensamma måste också lösas gemensamt. De kan inte lösas styckevis och delt. Vi behöver mer av gränsöverskridande samtal, processer och lösningar som omfattar vår gemensamma framtid. Det är inget dåligt alternativ.
Bo Ekman
Thursday, July 17, 2008
Subscribe to:
Posts (Atom)